Menu
Najlepsze włoskie kawy
Producenci
W naszej ofercie kawy od najlepszych włoskich producentów. Polecamy znane i lubiane marki jak również lokalne palarnie kawy, które oferują niepowtarzalne i doskonałe w smaku mieszanki. Poznaj z nami kawowe smaki Italii.

Arabica czy Robusta?

Arabica czy Robusta?

Arabica czy Robusta?

Przy zakupie kawy to częsty dylemat, gdyż na rynku dostępnych jest tak wiele opcji. Jaką mieszankę wybrać? Jakie znaczenie ma ten, a nie inny skład kawy i jak wpływa on na jej smak? Która mieszanka jest dla mnie bardziej odpowiednia - kawa łagodna czy o zdecydowanym charakterze? Czym różni się Arabica i Robusta?

Postaramy się nieco pomóc w wyborze i lepiej scharakteryzować te 2 najpopularniejsze rodzaje kawy.

 

Arabica i Robusta to dwa rodzaje ziaren kawowca, które najczęściej wykorzystywane są przez palarnie kawy, zarówno te największe i najbardziej znane, jak również niewielkie, rodzinne palarnie rzemieślnicze.

Z informacji podawanych na opakowaniach możemy dowiedzieć się jaki jest skład procentowy mieszanki, ale odmiana i cała receptura jej przygotowania pozostaje ściśle skrywaną tajemnicą każdej palarni.

 

Dla kogo Robusta?

Jeśli lubicie kawę intensywną, zdecydowaną, aromatyczną, o czekoladowym posmaku, to Robusta, czy też mieszanki gdzie jej procentowa zawartość jest wysoka, idealnie sprawdzi się do przygotowania Waszego ulubionego espresso czy kaw z mlekiem. To kawy z wysoką zawartością kofeiny (1,7 - 3,5%). Idealna o poranku, jak również wtedy, gdy potrzebna jest dodatkowa dawka energii.

Robusta (Coffea Canephora) wywodzi się z Kongo, a uprawiana jest w wielu krajach Afryki, w Brazylii i południowo-wschodniej części Azji. Bardziej wytrzymała i odporna na zmiany temperatur w porównaniu z Arabica. Niewielkie, okrągłe ziarna są koloru żółto-brązowego.

 

Czym charakteryzuje się Arabica?

To kawa aromatyczna, delikatna i słodka. Idealna o każdej porze dnia, łagodna, z o wiele mniejszą zawartością kofeiny niż Robusta (0,8 - 1,5%).

Arabica (Coffea Arabica) jest delikatniejsza i dużo bardziej wymagająca od Robusta. Najlepsze do upraw tej rośliny są żyzne i dobrze nasłonecznione wysokogórskie zbocza. Rośliny te nie lubią suchej gleby, wysokich lub bardzo niskich temperatur, czy też silnego wiatru. Uprawiane w Ameryce Środkowej i Południowej, a także we wschodniej części Afryki.

Ziarna mają podłużny, owalny kształt, a pośrodku niewielkie pęknięcie z charakterystycznym kształtem S.

 

Wybór pomiędzy Arabica i Robusta zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań - Robusta jest zdecydowana i 'z charakterem', Arabica łagodniejsza, słodsza i aromatyczna. Palarnie kawy, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, przygotowują mieszanki z użyciem obydwu gatunków, tworząc niepowtarzalne, wyjątkowe kompozycje. tak, aby zaskoczyć i zadowolić jak największe grono swoich klientów.

A jakie są Wasze ulubione mieszanki?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl