Arabica czy Robusta?
Przy zakupie kawy to częsty dylemat, gdyż na rynku dostępnych jest tak wiele opcji. Jaką mieszankę wybrać? Jakie znaczenie ma ten, a nie inny skład kawy i jak wpływa on na jej smak? Która mieszanka jest dla mnie bardziej odpowiednia - kawa łagodna czy o zdecydowanym charakterze? Czym różni się Arabica i Robusta?
Postaramy się nieco pomóc w wyborze i lepiej scharakteryzować te 2 najpopularniejsze rodzaje kawy.
Arabica i Robusta to dwa rodzaje ziaren kawowca, które najczęściej wykorzystywane są przez palarnie kawy, zarówno te największe i najbardziej znane, jak również niewielkie, rodzinne palarnie rzemieślnicze.
Z informacji podawanych na opakowaniach możemy dowiedzieć się jaki jest skład procentowy mieszanki, ale odmiana i cała receptura jej przygotowania pozostaje ściśle skrywaną tajemnicą każdej palarni.
Dla kogo Robusta?
Jeśli lubicie kawę intensywną, zdecydowaną, aromatyczną, o czekoladowym posmaku, to Robusta, czy też mieszanki gdzie jej procentowa zawartość jest wysoka, idealnie sprawdzi się do przygotowania Waszego ulubionego espresso czy kaw z mlekiem. To kawy z wysoką zawartością kofeiny (1,7 - 3,5%). Idealna o poranku, jak również wtedy, gdy potrzebna jest dodatkowa dawka energii.
Robusta (Coffea Canephora) wywodzi się z Kongo, a uprawiana jest w wielu krajach Afryki, w Brazylii i południowo-wschodniej części Azji. Bardziej wytrzymała i odporna na zmiany temperatur w porównaniu z Arabica. Niewielkie, okrągłe ziarna są koloru żółto-brązowego.
Czym charakteryzuje się Arabica?
To kawa aromatyczna, delikatna i słodka. Idealna o każdej porze dnia, łagodna, z o wiele mniejszą zawartością kofeiny niż Robusta (0,8 - 1,5%).
Arabica (Coffea Arabica) jest delikatniejsza i dużo bardziej wymagająca od Robusta. Najlepsze do upraw tej rośliny są żyzne i dobrze nasłonecznione wysokogórskie zbocza. Rośliny te nie lubią suchej gleby, wysokich lub bardzo niskich temperatur, czy też silnego wiatru. Uprawiane w Ameryce Środkowej i Południowej, a także we wschodniej części Afryki.
Ziarna mają podłużny, owalny kształt, a pośrodku niewielkie pęknięcie z charakterystycznym kształtem S.
Wybór pomiędzy Arabica i Robusta zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań - Robusta jest zdecydowana i 'z charakterem', Arabica łagodniejsza, słodsza i aromatyczna. Palarnie kawy, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, przygotowują mieszanki z użyciem obydwu gatunków, tworząc niepowtarzalne, wyjątkowe kompozycje. tak, aby zaskoczyć i zadowolić jak największe grono swoich klientów.
A jakie są Wasze ulubione mieszanki?